Ora Pământului – Earth Hour

La început a fost Sydney, în 2007. O inițiativă ECO prin care organizații ecologiste, autoritățile și populația doresc să atragă atenția asupra consumului exagerat de energie și resurse. Cum au făcut asta? Simplu: au stins toate luminile, au oprit toate aparatele electrice non-vitale. Ideea a avut un succes extraordinar, iar anul trecut multe alte comunități, orașe sau chiar țări s-au alăturat acțiunii.

[youtube 1CRs-7lRlPo]

Anul ăsta suntem și noi. Promovarea evenimentului, însă, este foarte modestă. Au fost cooptate câteva vedete, a fost făcut un spot tv, s-a făcut puțin (foarte puțin) PR.

earth-hour

Să vedem ce o să iasă. Sunt foarte curios.

Ce să facem? Începem la 20:30 și oprim orice consumă energie: electrocasnice, electronice, centrale termice (pe gaz, pe lemn etc.), oprim apa, aragazul ș.a.m.d. Bine, nu exagerați, puteți lăsa pornite frigiderul și eventuale echipamente vitale (un peacemaker, de exemplu). La fel voi face și eu: opresc toate (tv, dvd, calculatoare, router etc.) și-i voi lua pe pitici la o lectură la lumânare. Sper să aibă răbdare.earth-hour-candles-lg

Și acum un pic de cârcoteală: cu Ora Pământului se suprapune o parte din meciul de fotbal România – Serbia. Sunt convins că microbiștii nu vor susține acțiunea. Ba mai mult, cei care au programat meciul la ora asta, ori n-au știut de Earth Hour ori au știut dar au ales ostentativ ora meciului. Eu nu-s microbist. Cârcoteala continuă cu următoarea chestiune: în București sunt programate cel puțin două concerte la ora aia. Da, cică concerte de susținere a Orei Pământului, dar nu se consumă (multă) energie electrică la astea?

Mai am întrebări:

 • Primăria v-a opri iluminatul public?
 • dacă se stinge lumina pe străzi va fi mai multă poliție / jandarmerie pe străzi să prevină o potențială creștere a activității criminale?
 • se va restrânge traficul? (motoarele consumă energie, nu?)
 • se va opri metroul?

Personal cred că atitudinea ECO trebuie să fie permanentă, nu doar o oră pe an. Adică, trebuie să fim mult mai rezervați, să nu risipim resursele deja foarte limitate ale planetei. Să plantăm mai mulți copaci, și să tăiem mai puțini. Să consumăm mai puțină energie. Să facem orice în acest sens.

7 Replies to “Ora Pământului – Earth Hour”

 1. Personal nu cred ca are nici un efect dpdv al reducerii energiei.

  Daca institutiile abilitate nu se implica in reducerea consumului energiei si ce facem noi ca persoane fizice in comparatie cu persoanele juridice, reducerea e infima.

 2. dar energia electrica este inmagazinabila?
  adica nu vom consuma energie electrica 1 ora.
  si?…

 3. Energia electrica pentru consum nu este inmagazinabila. Ea se produce chiar daca nu se consuma. Centralele electrice moderne au insa sisteme automate care monitorizeaza cererea de energie (GigaWatt) si daca necesarul scade atunci scade consumul de energie care se transforma in electricitate. Adica la termocentrala vor intra mai putini carbuni sau pacura la ardere, la hidrocentrala se inchide partial canalul de aductiune a apei la turbina, la centrala electronucleara se stimuleaza mai putin nucleul de Uraniu. Adica se economiseste ceva, totusi.

 4. da
  si ideea este sa atragi atentia asupra consumului exagerat de energie….
  sper sa functioneze si la noi

 5. Pentru cei care nu au inteles nimic: Scopul Earth Hour nu este sa se economiseasca cat mai mult in ora aia. Ci este sa transmita apelul la responsabilizare, initiativă si la solidaritate, sa transmita mesajul ca trebuie sa ne unim pentru a salva viitorul pamantului. Eu sunt foarte impresionata de viteza cu care Earth Hour s-a impus in doi ani, devenind un eveniment global.
  Si inca un mic comentariu la cele scrise de Grig: Pesimismul afirmatiei ca gestul unui om de a economisi curent nu are nici un efect este foarte asemanator cu cel al afirmatiei: “n-are rost sa pastrez curatenia in oras, ca oricum fac altii murdarie”. Incearca sa nu mai gandesti asa.

 6. Stingem cu totii, lumini, computere, tv-uri, muzica, semafoare, tot ce consuma energie…
  Sunt curios Horatiu, daca televiziunile vor stinge totul pentru o ora…mai ales ca ele au propagat aceasta campanie.
  Asa cum spune Andra, aceasta campanie este pentru responsabilizare iar eu va sfatuiesc sa folositi http://www.blackle.com – for saving energy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *