Cutremur, my ass!

Sâmbătă, 25 aprilie 2009, 21:18:48, până la 21:18:53 a fost un cutremur în Vrancea, de magnitudine 5,3 Richter. Şi s-a simţit la Bucureşti cu 3-4 grade pe scala Mercalli. Eu n-am simţit nimic. Am aflat de la ştiri. Bineînţeles, că cele două canale de ştiri au întors cutremurul pe toate feţele plăcii tectonice şi au dezbătut problema până târziu în noapte.

Nu mă dau viteaz, dar am experienţa câtorva cutremure din care le pot aminti pe cele serioase: 1977 (cel mai nasol), 1986 (eram în vacanţă la mare), 1990 (am avut motiv de chiul, crăpase un perete în Şincai; ăsta a avut şi o replică tare în timpul nopţii) şi încă vreo două prin 2000-şi-ceva. Cutremurul din seara asta a fost subţirel (îmi doresc să avem numa’ d’astea) şi nedemn de atâta mediatizare. Păi când trece vreun camion mai greu pe stradă se simte mai tare.

Şi pentru că există multă confuzie în ce priveşte evaluarea unui cutremur, Wikipedia ne lămureşte simplu:

 • scara Richter descrie energia (magnitudinea) cutremurului la locul producerii, şi are aceeaşi valoare indiferent de unde este măsurată;
 • scara Mercalli descrie intensitatea cu care este perceput seismul şi este în funcţie de distanţa faţă de epicentru (valoarea scade odată cu creşterea distanţei faţă de epicentru).

Prin analogie, putem lua un bec aprins. Puterea becului este aceeaşi, indiferent de cum şi unde o determinăm (Richter). Lumina percepută este, însă, diferită. Cu cât ne depărtăm de bec (epicentrul) lumina sa scade (Mercalli).

Sursa foto: U.S. Geological Survey Earthquake Hazards Program

5 Replies to “Cutremur, my ass!”

 1. Eu am simtit, eram pe liza sus dupa niste paleti…
  Bine ca nu avea liza bulina rosie…:))

  Bravo, cu explicatia!

 2. Eu l-am simtit :))))) si m-am cam speriat, ca de!, asa-s io mai sperioasa :)))

 3. O, Horatius, norocos esti! Eu l-am simtit, dar m-au enervat si agitat mai mult astia de la presa decat cutremurul in sine. Un bun mod de a trece peste o astfel de “exeperienta-traumatizanta-peste-care-nu-cred-ca-voi-putea-trece-prea-curand-decat-cu-ajutorul-terapiei”, cum as fi putut-o descrie daca as fi lucra la Realitatea, Antene sau alte televiziuni de baza care spala creierul cu succes. Da,sunt cam pissed off! 😀

 4. @Andra
  Kid, asta e foamea de senzational. Din pacate, dupa manelizarea ProTV asistam la otevizarea canalelor de stiri. Partea nasoala e ca-mi sunt colegi, astia de la irealitatea. S-au rostit multe ineptii in seara aia la TV. Doamne fereste de un cutremur mai tare (asa cum probabil si-au dorit unii), sa vezi atunci ce emanatii ar scoate astia. Iar intrebarea serii a fost: “Ce faceati de cutremur, domnule ixulescu?”, rostita tot la irealitateateve. Off.
  So, let’s relax and be happy with our small and light earthquakes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *