Deșteaptă-te române!

Parada militara, 1 Dec 2009Primul vers (și de fapt toate) din imnul național nu mai au nici o valoare. Patriotismul a încetat să existe. Cel puțin eu nu mai sunt patriot. Nu prea mă mai simt mândru ca român. Mulți ne percep ca o țară de țigani. Eu știu că nu sunt! Mulți ne percep ca o țară de cerșetori. Eu nu sunt. Eu nu sunt deloc în felul în care este percepută România. Să însemne asta că nu sunt român? Cred că singurul lucru care mă face român este pașaportul (cetățenia). În rest…

Cu o clasă politică ahtiată de putere, după o campanie electorală în care candidații doar s-au împroșcat reciproc cu noroi, fără să vină cu un proiect serios, cu o indolență generalizată a populației, cu o mizerie socială omniprezentă, cu manelizarea tot mai puternică și cu degradarea societății si lipsa respecului reciproc, ei cu toate aste eu nu mă mai simt român. Mă leagă de aceste locuri numai familia, prietenii, casa și jobul. Ah, și ratele. De îndată ce voi găsi un job serios mai la vest ma voi muta cu casă, nevastă și moștenitori. Pentru restul familiei și prieteni există avioane. Azi, în maxim 3h ajungi oriunde în Europa. Vreau să lucrez și să locuiesc într-o țară care să mă respecte pentru că-i plătesc taxe și impozite, o țară în care să nu văd mizeriile zilnice din România, o țară în care nu sunt țigani (indi-rromi sau cum s-or mai numi acum) și în care nu-s manele, o țară în care există respect generalizat, bun simț și civilizație.

Vreau să nu (mai) fiu român!

10 Replies to “Deșteaptă-te române!”

 1. in suedia este interzis propriilor cetateni sa detina o alta cetatenie….si uite unde a ajuns suedia.

  iar de emigrat si eu doresc, dar ma gandesc la austria cea frumoasa…..

  nici suedia nu e de lepadat dar nu am ajuns inca acolo (cica sunt multe blonde cu ochi albastri) deci nu stiu cum este.

 2. Iti recomand una din tarile Flandra sau Olanda. Partea nasola e ca ai nevoie de permis de munca. Partea buna e… sunt multe parti bune.

 3. nu am auzit de tara Flandra.
  poate vrei sa spui partea de nord a Belgiei.
  iar de Olanda nu-mi place (am fost).
  permisul de munca in orice tara nu e o problema pt ca plec la sigur, nu ma duc sa caut acolo ca orbetele.

 4. Am citit si articolele despre fiul tau cel mare… Sper ca e bine. Gandidu-ma la el iti recomand totusi Belgia. Sistemul de asigurari de sanatate de la ei e mai ieftin decat cel din Olanda iar serviciul medical e corespunzator in cele mai multe spitale ale lor. Evident problema gasirii medicamentelor nu se poate pune pentru ca se gasesc fara probleme.

  Ar mai fi si faptul ca traiul poate fi relativ ieftin in apropiere de bruxelles sau chiar in oras (desi, personal nu m-as muta niciodata in orasul acela).

 5. Grig, e posibil ca in cativa ani (5…10) sa vorbim de Flandra si Walonia ca state independente. Belgia (Flandra, Walonia si La Région de Bruxelles-Capitale) sufera la capitolul stabilitate. Deja fiecare regiune are parlament si guvern propriu. Cu toate astea exista si Parlamentul Federal si Guvernul Federal. Din punctul meu de vedere Belgia si Olanda sunt optiuni de luat in seama la emigrare. In cazul Waloniei e simplu cu limba (sunt vorbitor de franceza) dar mai greu cu economia. In zona flamanda (Flandra ori Olanda) economia merge mai bine dar imi pun problema limbii. Si tot aici localnicii sunt mai xenofobi…

  Alegerea destinatiei este o chestiune (si de) gust.

 6. Casar: iti multumesc ca ai petrecut atat timp citind despre noi. Da, ma gandesc de mult la Belgia. De trei ani, mai exact. Luna asta seimplinesc 3 ani de la transplant. Plecarea o voi face cel mai probabil pana la urmatoarele alegeri prezidentiale (5 ani). Vreau sa fie bine premeditata. In plus in zona cunosc deja mersul lucrurilor si am cativa prieteni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 14 =