Pică Marte pe Pământ!

marte

Ba bine că nu! Dar mă tot agasează diverși cu un mesaj stupid care circulă via email. Textul este o traducere stângace a unui mesaj care probabil își are originea în UK sau USA, pentru că folosește pentru măsurarea distanțelor mila nu kilometrul. Și, de fapt, nu-i pot spune mesaj ci hoax.

Textul pe care l-am primit arată cam așa:

A se nota în calendar,

Oriunde te vei afla pe 27 august 2009 la miezul nopţii şi 30 de min., nu uita să ridici ochii spre cer. Vor fi două luni pe cer. Planeta Marte va fi cea mai strălucitoare pe cerul înstelat şi va fi la fel de “grasă” ca luna plină. Marte se va afla la 3,4 milioane de mile faţă de Terra.

Evenimentul se va mai produce în anul 2287..

Împarte această informaţie cu prietenii tăi pentru că nimeni în viaţă azi nu va mai vedea fenomenul a doua oară.

Prima chestie care m-a lovit în ochi a fost utilizarea sistemului englezesc de măsuri. Apoi distanțele… Eu nu aș vrea să-l am pe Marte la distanța asta de Pământ, sincer. Nu de alta, dar la distanța asta cele două planete ar pica una peste alta. Apropierea maximă a planetelor Marte și Terra se face cam la doi ani și jumătate. Deci vom avea destule ocazii de acum înainte (următoarea va fi prin ianuarie 2010). Dar, oricum, nu va fi cât Luna. Niciodată, sper!

Apoi reprezentarea orei:

miezul nopții și 30 min.

păi, dacă tot a avut chef să scrie „miezul nopții” de ce a prescurtat minutele la „min.”? Nu era mai bine 0:30? Și mai e o chestie cu fusul orar: „Oriunde te vei afla […] la miezul nopții” Păi, miezul nopții într-un loc pe glob nu coincide cu miezul nopții în alt loc (mai la est sau mai la vest, evident, pentru că dacă ne deplasăm pe un meridian pe direcția nord-sud, atunci fusul orar rămâne).

Apoi, conform informațiilor de la Observatorul Astronomic Urseanu, Luna NU se va vedea pe 27 august 2009 pe timpul nopții. Deh, are și Luna fazele ei…

Alte informații se găsesc pe site-ul Observatorului Astronomic din București, care, se pare, a primit o variantă mai lungă a textului țepei marțiene.

Sursa foto Marte: enterprisemission.com