Claxonatul interzis! (degeaba…)

Ia uite ce scrie în Regulamentul de aplicare a Codului Rutier:

Capitolul 2. Semnalele conducatorilor de vehicule

Art. 112

Conducatorii de vehicule semnalizeaza cu mijloacele de avertizare luminoasa, sonora sau cu bratul, dupa caz, inaintea efectuarii oricarei manevre sau pentru evitarea unui pericol imediat.

Art. 113

1. Mijloacele de avertizare sonora trebuie folosite de la o distanta de cel putin 25 m fata de cei carora li se adreseaza, pe o durata de timp care sa asigure perceperea semnalului si fara sa ii determine pe acestia la manevre ce pot pune in pericol siguranta circulatiei.

2. Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonora nu poate fi folosita in zonele de actiune a indicatorului “Claxonarea interzisa”.

3. Se excepteaza de la prevederile alin. (2):

a) conducatorii autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara cand se deplaseaza in actiuni de interventii sau in misiuni care au caracter de urgenta;

b) conducatorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.

Adică: claxonezi doar dacă avertizezi asupra unui pericol inminent. Iar articolul 113 aliniatul 2 include și localitățile pentru că claxonatul este interzis în localități cu excepția situațiilor descrise al art.113 alin.3. Atunci de ce mama naibii claxonează ăia din cortegiu? Necazul la care iau parte cei din cortegiu nu este o scuză suficientă pentru încălcarea legii:

  • deplasarea pietonilor pe carosabil;
  • mersul cu viteză nejustificat de mică;
  • oprirea în intersecții și blocarea acestora;
  • claxonatul îndelung și nejustificat (niciodată nu am înțeles de se claxonează la mort și de ce se aruncă mărunțiș pe jos).

Oricum, mizeriile astea le-am observat doar la sud de Carpații Meridionali. În Ardeal și mai la nord și/sau vest nu găsești așa ceva.