Digi World și Digi Life nu sunt HD

RCS-RDS a lansat de curând două canale documentare: DigiWorld & DigiLife. În toate materialele (știri și promo-uri) au susținut că aceste canale vor fi Full HD și că vor avea sunet Dolby Surround. Citez din această știre, dar nu este singurul loc unde se spune asta:

Digi World şi Digi Life vă aduc doar imagini în format full HD, iar sunetul Dolby surround va dubla intensitatea senzaţiei că trăiţi cu adevărat ceea ce vedeţi.

Scrie clar Full HD și Dolby Surround? Scrie! Cum se recepționează astea două cu receptoarele HD Humax închiriate de la ei? SD și stereo. Le fac o sesizare online, le explic că una au promovat și că alta dau. Răspunsul, cu tot cu limba de lemn aferentă e mai jos:

Stimate abonat,
Va informam ca, modul actual de emisie audio pentru  posturile Digi World si Digi Life este stereo, va reamintim ca RCS&RDS urmareste in permanenta imbunatatirea calitatii serviciilor oferite.
Mentionam ca imediat ce vor fi disponibile si alte variante audio de transmisie, Compania RCS&RDS va anunta beneficiarii prin diferite campanii publicitare.
Pentru informatii suplimentare, Departamentul Relatii cu Clientii, va sta in permanenta la dispozitie la numarul 031.400.44.01.

Va multumim pentru interesul acordat serviciilor noastre si va dorim o zi cat mai placuta!

Va rugam sa nu dati reply la acest e-mail.
Cu consideratie,
Echipa RCS&RDS
Departamentul Reclamatii
RCS & RDS Cladirea Forum 2000
Strada Dr. Staicovici nr.75,
Sector 5, Bucuresti
Tel.: 031.400.4401
Fax.: 031.400.6060
www.rcs-rds.ro
Privileged/Confidential Information may be contained in this message. If you are not in the addresses indicated in this message (or responsible for delivery of the message to such person), you may not copy or deliver this message to anyone. In such a case, you should destroy this message and kindly notify the sender by reply e-mail.

Fără diacritice, desigur. Și cu rugămintea de a nu da reply, că doar vine de la adresa sesizari.reclamatii@rcs-rds.ro.

Răspunsul este parțial pe lângă. Spune doar că „modul actual de transmisie este stereo”, ceea ce știam. Dar nimic despre imagine (SD/HD) și nici când/dacă se va remedia ceva. De altfel, RCS-RDS e renumită pentru muțenie și nontransparență, am mai scris aici și aici despre ei.

Later edit 1 (2012-10-04 21:26): săpând (și filtrând inutilitățile) prin incomensurabila sursă de informații Softpedia (doh!) am aflat că nu au pornit pe HD în toate localitățile, ci le-au introdus peste tot SD. Acum în București merge.

Receptorul Humax HD trebuie adus la setările din fabrică. După asta el va scana (automat) și va găsi cam 127 canale TV și 8 de radio. Apoi o scanare liniară (care e pe toate frecvențele, pe toate QAMurile și cu toate Symbol Rate) va găsi 131 canale TV și 8 de radio, inclusiv cele din subiect. Amândouă sunt transmise SD (576i) și HD (1080i) și stereo, că Dolby Surround ustură. Sunt multe alte canale care transmit sunetul folosind diverse tehnologii Dolby, de exemplu ProTV HD, HBO HD, National Geographic HD, UTV HD, HBO Comedy, Cinemax, RTL, ProSieben și or mai fi și altele.

După ce am făcut astea de mai sus a dispărut EPGul.

Datele de recepție pentru Digi World HD și Digi Life HD în București, centrul de transmisie RCS-2: frecvența: 346 MHz, SR:6900, QAM:64.

Later edit 2 (2012-10-04 21:40): a revenit și EPG.