Ora Pământului – Earth Hour

La început a fost Sydney, în 2007. O inițiativă ECO prin care organizații ecologiste, autoritățile și populația doresc să atragă atenția asupra consumului exagerat de energie și resurse. Cum au făcut asta? Simplu: au stins toate luminile, au oprit toate aparatele electrice non-vitale. Ideea a avut un succes extraordinar, iar anul trecut multe alte comunități, orașe sau chiar țări s-au alăturat acțiunii.

[youtube 1CRs-7lRlPo]

Anul ăsta suntem și noi. Promovarea evenimentului, însă, este foarte modestă. Au fost cooptate câteva vedete, a fost făcut un spot tv, s-a făcut puțin (foarte puțin) PR.

earth-hour

Să vedem ce o să iasă. Sunt foarte curios.

Ce să facem? Începem la 20:30 și oprim orice consumă energie: electrocasnice, electronice, centrale termice (pe gaz, pe lemn etc.), oprim apa, aragazul ș.a.m.d. Bine, nu exagerați, puteți lăsa pornite frigiderul și eventuale echipamente vitale (un peacemaker, de exemplu). La fel voi face și eu: opresc toate (tv, dvd, calculatoare, router etc.) și-i voi lua pe pitici la o lectură la lumânare. Sper să aibă răbdare.earth-hour-candles-lg

Și acum un pic de cârcoteală: cu Ora Pământului se suprapune o parte din meciul de fotbal România – Serbia. Sunt convins că microbiștii nu vor susține acțiunea. Ba mai mult, cei care au programat meciul la ora asta, ori n-au știut de Earth Hour ori au știut dar au ales ostentativ ora meciului. Eu nu-s microbist. Cârcoteala continuă cu următoarea chestiune: în București sunt programate cel puțin două concerte la ora aia. Da, cică concerte de susținere a Orei Pământului, dar nu se consumă (multă) energie electrică la astea?

Mai am întrebări:

  • Primăria v-a opri iluminatul public?
  • dacă se stinge lumina pe străzi va fi mai multă poliție / jandarmerie pe străzi să prevină o potențială creștere a activității criminale?
  • se va restrânge traficul? (motoarele consumă energie, nu?)
  • se va opri metroul?

Personal cred că atitudinea ECO trebuie să fie permanentă, nu doar o oră pe an. Adică, trebuie să fim mult mai rezervați, să nu risipim resursele deja foarte limitate ale planetei. Să plantăm mai mulți copaci, și să tăiem mai puțini. Să consumăm mai puțină energie. Să facem orice în acest sens.