Un pic de panică informatică

Am primit acum câteva minute de la mai mulți angajați ai aceleiași companii (pe care o consiliez pe parte de IT&C) mesajul de mai jos:

În următoarele zile fii atent: nu deschide nici un mesaj având un fişier atasat numit: Actualizarea Windows live , indiferent cine este cel care ţi-l trimite.

Este un virus care arde întregul hard disc. Acest virus va veni de la o persoană cunoscută, pe care tu o ai în lista de adrese.

Acesta-i motivul pentru care trebuie să trimiţi acest mesaj tuturor contactelor tale.

Dacă primeşti mesajul numit: Actualizarea Windows live, chiar dacă este trimis de un prieten, nu-l deschide şi opreşte-ţi imediat calculatorul.

Este cel mai rău virus anunţat de CNN. El a fost clasat de Microsoft drept virusul cel mai distructiv.

Acest virus a fost descoperit ieri după-amiază de catre Mc Afee, iar el n-a avut posibilitatea de a face reparaţia pentru acest gen de virus.

El distruge pur şi simplu Sectorul Zero al hard discului. Dacă trimiţi mesajul cunoştinţelor tale, asta ne va avantaja pe toţi.

Bine’nțeles că mesajul nu era trimis cu BCC (nici până să ajungă la clientul meu) și că colectase mai multe zeci de adrese unice de email prin doar două retrimiteri. Ba chiar cineva dintre cei care mi-au trimis mie mă intreba:

Crezi ca ar fi dragut daca am trimite si noi catre lista noastra, baza de date?

Nu, pentru că s-ar chema SPAM!

Acest text nu face decât să mă amuze urmărind cum adună adrese de email: sunt foarte mulți cei care cred și apoi trimit imediat la toată lista, dar sunt foarte puțini cei care pun destinatarii la BCC. În acest fel mesajul colectează prin redistribuire sute, poate mii de adrese, care pot fi folosite apoi pentru trimiterea de mesaje nesolicitate.

Să analizăm puțin mesajul:

În următoarele zile fii atent: nu deschide nici un mesaj având un fişier atasat numit: Actualizarea Windows live

Nici un sistem de operare Windows nu a folosit mesageria electronică pentru actualizări. Sistemul de actualizare este automat, rulează în fundal, și de multe nici nu interacționează cu utilizatorii. Pentru utilizatorii de sisteme nonWindows (MacOS, *nix) chiar nu contează.

Și „în următoarele zile” începând de când? Câ eu am primit mesajul ăsta în ultimii ani de câteva ori…

Este un virus care arde întregul hard disc

Chiar aș vrea să văd asta, pe bune! N-am văzut până acum nici un soft să scoată măcar fum dintr-un harddisk.

Acest virus va veni de la o persoană cunoscută, pe care tu o ai în lista de adrese.

Foarte probabil. Dacă s-ar întâmpla, l-aș sfătui (și consilia) să-și reevalueze securitatea sistemelor sale informatice.

Acesta-i motivul pentru care trebuie să trimiţi acest mesaj tuturor contactelor tale.

NU! Se cheamă spam, creezi panică, și poți expune involuntar adresele de email din agendă prin nefolosirea BCC (blind carbon copy – toți destinatarii mesajului primesc mesajul dar nici unul nu poate vedea cui a (mai) fost trimis).

Dacă primeşti mesajul numit: Actualizarea Windows live, chiar dacă este trimis de un prieten, nu-l deschide şi opreşte-ţi imediat calculatorul.

Repet, mesajele suspecte nu trebuie deschise oricum, nici măcar dacă vin de la cunoscuți. Și după ce oprești calculatorul ce faci? Și-l oprești cu procedura de shutdown (timp în care un potențial virus ar putea face ceva rău) sau pur și simplu îi tai curentul (lucru total nerecomandat pentru că se pot corupe date(le) de pe harddisk)? Oricum ai lua-o există un risc.

Este cel mai rău virus anunţat de CNN. El a fost clasat de Microsoft drept virusul cel mai distructiv.

Nu comentez.

Acest virus a fost descoperit ieri după-amiază de catre Mc Afee, iar el n-a avut posibilitatea de a face reparaţia pentru acest gen de virus.

Aici e și o problemă logică în exprimarea din frază: acest virus a fost descoperit […], iar el (adică virusul, nu?)[…]

Pe de altă parte, McAfee ar putea să tacă și să nu se facă de rușine descoperind un virus informatic pentru care nu a fost în stare să facă un antidot. Recomandarea personală este Bitdefender.

O căutare pe CNN.com după cuvântul virus dă câteva rezultate din sănătate (primele) și abia mai încolo (știri vechi, de prin aprilie) sunt legate de viruși informatici, dar nimic din ce zice aici. Așadar CNN nu a anunțat ieri nimic (știam, dar am verificat). McAfee are pe lista de viruși recent descoperiți doar infecții cu risc scăzut.

 El distruge pur şi simplu Sectorul Zero al hard discului.

Nu am mai văzut viruși interesați de astfel de atacuri de pe la sfârșitul anilor ’90. Compromiterea unui sistem prin scoaterea lui din uz nu mai e la modă. Virușii de azi sunt mai rafinați și caută să fure date de orice fel dar mai ales bancare sau de acces sau să înscrie sistemul infectat într-o armată de sisteme infectate (boți) folosite la atacuri distribuite asupra unor site-uri sau sisteme informatice „interesante”: FBI, CIA, NSA, NASA etc.

În concluzie, să nu creăm panică, e doar un hoax.
Și, ar fi frumos, pentru liniștirea panicii create, să răspundeți celor care au trimis gluma asta de avertizare cu mesajul meu de mai sus. Mă puteți cita (cu link pe acest articol ar fi chiar foarte bine!).