Drive test - Dacia Duster 4x2 Ambiance

Duster

Duster. Dacia Duster.

Ideea mea de drive test era total diferită de ceea ce oferă Dacia zilele astea. Cu toate că n-am reușit să mă înscriu online (formularul insista să completez și numărul străzii dar, cu toate că pusesem acolo ce trebuie, nu am am avut succes) am vizitat cu un prieten unul din concesionari și am tras o tură cu noul SUV. Da, o tură. Și încă una mică. Foarte mică. 1300 m măsurați pe Google Earth. Eu mă așteptam să-mi las Megane-ul gaj și să fac o cursă de vreo 2-3 ore cel puțin… A durat 2-3 minute: Bună ziua! / Bună ziua! / Cu ce vă putem ajuta? / Păi…, un am venit pentru Duster, pentru drive test. / A! OK, haideți să mergem. Completați formularul și pornim imediat. Gata? Haideți, mașina ne așteaptă. Ieșim prin spate […] Gata, opriți chiar în față, de unde am pornit.

Duster e o mașină de buget. Se vede că este construită cu economie. Dar, este o promisiune. Și are șanse să prindă exact cum a prins și Loganul. În echiparea maximă (Laureate, 1,5dCI, 110 CP, 4×4 plus ceva opțiuni extra, de genul Look) ajunge cu taxe la vreo 15000 €. La banii ăștia nu găsești un SUV la mâna a doua dar în stare bună cu garanție de 3 ani. Dacia are concurență în segmentul ăsta modelele similare de la Hyundai (Tucson) și Kia (Sportage) ale căror versiuni de bază, cu echipări minime abia încep la prețul la care Duster este destul de bine echipat (ei, aici depinde și de pretenții).

Mașina din drive test a fost un Ambiance 1,5dCI, 110 CP, 4×2. Suspensiile păreau destul de moi, confortabile chiar, iar motorașul trage cu spor. Duster este mai ușor cu vreo 100kg decât mașina mea (Megane II bicorp 1,5dci, 80CP, din 2003), iar plusul de 30 CP se simte. Direcția mi s-a părut mai rigidă și mai puțin responsivă în comparație cu cea asistată electric de pe Megane II. Vizibilitatea și poziția de conducere sunt bune și aduc confort șoferului.

Este o opțiune de buget pentru cei care își doresc o familială cu ceva veleități de offroad. Recomandarea mea este versiunea maximă de echipare (Laureate, 1,5dCI, 110 CP, 4×4) la care aș adăuga și Pack Look și ASR-ESP, care ajunge la aproximativ 16500 €.