Legea legilor

A-nceput de ieri să vină / Câte-un mail. / Acum a stat.

Toată lumea, toată media a întors pe toate fețele legea privind stocarea de informații despre serviciile de comunicație utilizate de români. S-au lansat noi teorii conspiraționiste pe tema asta și s-a discutat zeci de minute poate chiar ore pe mai toate radiourile și televiziunile despre lezarea vieții private odată cu punerea în aplicare a legii. Ce s-a pierdut aproape total din vedere este că acest lucru se întâmpla și înainte de legea asta. Toți furnizorii de servicii de comunicații jurnalizează în vederea facturării serviciile “consumate” de clienți. Adică, un furnizor de telefonie (fixă sau mobilă, nu contează) înregistra și până acum sursa, destinația și durata apelului. Aceste informații se regăsesc și pe factura detaliată primită lunar de client. Într-un mod similar, furnizorii de internet au jurnale de trafic. De fapt cam orice sistem informatic modern are implementat un astfel de mecanism (log este termenul tehnic), ba chiar și un computer dintr-o mașină modernă reține diverse mesaje de eroare sau nu. Așadar nimic special până acum.

Ce nu au reținut majoritatea comentatorilor și a conspiraționiștilor este că este că nu se înregistrează/stochează conținutul conversației/comunicării. Păi ar fi nevoie pentru asta de resurse uriașe. Se vor reține doar sursa, destinația, durata convorbirii și (asta e partea nouă) localizarea geografică a părților implicate în coversație.

Oricum, cei care au ceva de ascuns vor continua să facă gargară pe tema asta sau vor trece la porumbei voiajori și la servicii poștale clasice.

Da, și până să-mi dau cu parerea a mai crescut euro: 4.3 lei = 1 €.