Luna (The Moon)

Păzea, pică Luna!

Luna (The Moon)Umblă un zvon că un obiect aproape sferic și gri cu o suprafață prăfoasă, lipsit de atmosferă, care are bunul obicei să dea ocol Terrei odată pe lună s-ar apropia mai mult decât în mod obișnuit de noi… Cu 30 km! De parcă la distanța medie dintre Pământ și Lună (că despre ea e vorba) de peste 355000 km ar conta! Da, trei sute cinci zeci și șase de mii cinci sute șapte zeci și opt de kilometri (356578 km) este distanța la care Selena se apropie azi de noi.

Guess what! În ianuarie 2005 Luna a fost și mai aproape! A știut cineva? A apărut cumva pe iRealitatea?

Consecințele acestei apropieri: cel mult maree ușor accentuate (un flux mai puternic și un reflux mai slab). În rest, știrea doar demonstrează cât de documentate sunt știrile difuzate, cât de pregătiți sunt cei care le fac și cât de ahtiați după audiență și senzațional suntem.

Îi mulțumesc pentru cifre lui Adrian, care are pe site și un filmuleț cu fazele lunii și cu mărirea și micșorarea datorate variației lunare a distanței dintre Terra și satelitul său natural. Poza alăturată îmi aparține. E făcută pe 17 martie 2011, pe la ora 1 a.m. de la geamul bucătăriei cu camera ținută în mână.

Ah, era să uit!… Acu’ vreu an juma-te și Marte a avut aceeași soartă, a apropierii de Pământ.

Cadeeeeeeee!