Domeniul Dracul Daneș

Calul a inspirat dintotdeauna cea mai mare eleganță. Peste tot în lume, în jurul calului s-a creat o adevărată civilizație.

Hermes

Un loc de vis! Situat la cca. 6km de Sighișoara, pe DN14 spre Mediaș / Sibiu, Domeniul Daneș oferă cazare în Pensiune, Centrul Ecvestru sau Han. Mâncarea este excelentă (puțin spus!) atât la restaurantul Pensiunii cât și la Han. Mie mi-a placut mai mult ciorba ardelenească de fasole cu ciolan servită la Han, pentru că avea și tarhon. Porțiile sunt uriașe, chiar și pentru un gurmand ca mine, din acest motiv comandam o porție pentru două persoane. Prețurile de la restaurant sunt rezonabile (doi adulți și doi copii am plătit între 43 și 67 de lei pentru toți patru la un loc la o masă!). Meniul conține în genral specialități ardelenești dar și câteva naționale. Recomandările sunt greu de făcut (toate sunt gustoase) dar propun ciorbele ardelenești cu smântână (cea de pui cu usturoi sau cea cu perișoare). Ca fel doi, rulada de pui umplută cu prune, sau tocana Dracula sau orice altceva, iar ca desert (mmmm, îmi plouă-n gură!) papanașii (se servesc doar la Pensiune, sunt delicioși și, atenție, uriași) sau merele coapte în aluat (se găsesc doar la Han).

Ca activități recreative Domeniul oferă piscină (situată chiar lângă Pensiune), posibilitatea de a vizita o mini-fermă de animale (sau mini-zoo) și activități ecvestre. De fapt, pe Domeniul Daneș totul se întâmplă în jurul calului. Turiștii sunt inițiați în călărie sau tainele îngrijirii cailor. Cei experimentați pot călări în manej sau pe traseu atât ponei (pentru copii) cât și cai (copii peste 10 ani și adulți). În funcție de vreme se mai pot face plimbări cu trăsura ori sania trasă de cai.

În afară de activitățile de pe Domeniu, se mai pot vizita Cetatea Sighișoarei (6 km), a Mediașului (30 km), Biserica fortificată Biertan. De altfel, Biertan face parte dintr-o serie de șapte cetăți / biserici fortificate din ținutul Siebenburg (șapte cetăți, lb. germană) în mijlocul căruia se află Domeniul Daneș.

Este a doua vacanță petrecută la Daneș. Anul trecut am stat la Han, anul acesta la Pensiune. Cazarea la Pensiune este peste condițiile oferite de Han, dar și la Han ne-am sințit foarte bine. Două chestiuni am de reproșat cazării: deși am solicitat cazare în apartament (pentru spațiul generos oferit) și, cu toate că aveam loc suficient de dormit, mi-a fost băgat pe gât un pat suplimentar (inițial două, dar am negociat!) cu costul aferent. Patul din dormitor este uriaș, am dormit toți patru și în paturi mai mici decât ăsta, iar apartamentul are și o canapea în sufragerie și spațiu suficient pentru o saltea gonflabilă (pe care o aveam în bagaj). A doua chestiune este calitatea mediocră a hârtiei igienice disponibilă la toaletă. În rest totul este așa cum trebuie să fie serviciile în turism. Toți sunt zâmbitori, serviabili, cooperanți.

Cine dorește cazare pentru lunile iunie-septembrie ar fi bine să facă rezervarea încă din martie.